Monitoring gryzoni na fermie drobiu

Myszy i szczury są wektorami wielu chorób oraz innych szkodników, których obecność na fermie drobiu nie jest mile widziana. Dlatego zwalczanie jest ważne.

Pojawienie się gryzoni na fermie drobiu to oznaka niemałych problemów. Głównym z nich są szczury. Są to zwierzęta bardzo ostrożne, inteligentne, o zaostrzonych zmysłach. Szczury to nie tylko roznosiciele drobnoustrojów, ale także szkodniki powodujące liczne straty gospodarcze, m.in. niszczą budynki, instalacje, porywają pisklęta, zjadają i zanieczyszczają paszę.

Producenci ptaków zazwyczaj reagują na obecność szkodników, kiedy zauważą osobniki dorosłe, czyli w momencie, gdy populacja jest bardzo liczna. Wtedy zwalczenie gryzoni jest czasochłonne i trudne. W celu zapobiegania pojawieniu się niechcianych osobników na fermie należy więc wdrożyć monitoring.

Na czym polega monitoring szkodników?

Proces ten polega na kompleksowej ochronie kurników zgodnie z założeniami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Specjalnie zaprojektowany plan zabezpieczenia obiektu pozwala na stałą kontrolę. Określone zostają miejsca rozstawienia stacji deratyzacyjnych, następuje uszczelnienie i zabezpieczenie wszelkich potencjalnych miejsc dostania się gryzonia oraz jego kryjówek (nieszczelności w murach, oknach, otworów czy wlotów wentylacyjnych). Należy także pamiętać o otoczeniu fermy, które musi być regularnie sprzątane.

Ciągła obserwacja kurnika umożliwia rozpoznanie śladów pobierania trutki, dzięki czemu można dokonać oceny stanu faktycznego - obecność bądź brak szczurów na fermie. Skuteczny i szybki sposób pozwala likwidować każdego pojawiającego się osobnika. Wszystkie obserwacje powinny być regularnie odnotowywane w prowadzonej przez firmę monitorującą dokumentacji. Dokładne opracowanie programu monitoringu oraz jego systematyczna realizacja pozwolą na usunięcie zagrożeń zoohigienicznych spowodowanych przez gryzonie.

szczury myszy odszczurzanie monitoring gryzoni monitoring szkodników usuwanie szczurów deratyzacja sektor rolniczy

Barszcz Sosnowskiego - usuwanie zagrożenia

Roślina od dłuższego czasu występująca w Polsce, jednak od niedawna stanowi problem. Jest bardzo dużym zagrożeniem dla wszystkich osób. Więcej »

Sprzątanie po zmarłych

Po śmierci wytwarza się wiele groźnych patogenów oraz związków chemicznych (jad trupi), groźnych dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Więcej »

Monitoring Gryzoni

Monitoring Gryzoni Więcej »

Odławianie kotów

Odławianie kotów, odławianie dzikich zwierząt i informacje nt. metod odłowu oraz zagrożeń wynikających z obcowania ze zdziczałymi zwierzętami. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »