Naścierwek rudonogi - czarny chrząszcz

Naścierwek rudonogi - chrząszcz czarny, występujący w domach, zakładach produkcyjnych i w obiektach użyteczności publicznej. Owad żerujący w serach, nasionach roślin oleistych i w wędlinach.

Naścierwek rudonogi ? czarny chrząszcz

 

Naścierwek rudonogi to niewielki chrząszcz.

 

Morfologia i rozwój naścierwka rudonogiego

 

Naścierwek rudonogi ma od 3,5 do 7 milimetrów. Jego ciało jest spłaszczone i silnie owłosione. W zależności od osobnika mogą być fioletowe, zielone lub niebieskie. Pierwsze człony czułków i odnóża są żółtoczerwone. Głowa naścierwka jest węższa od przedplecza. Samce naścierka są mniejsze od samic. Pojedyncza samica naścierwka rudonogiego składa od 400 do 2000 jaj. Jaja naścierwka rudonogiego są białe i owalne. Również larwy, które dopiero niedawno wyszły z jaj są białe. Wyjątkiem jest jedynie głowa, która ciemna. Ostatni segment larw jest rozdwojony. Po wyjściu z jaja larwy naścierka rudonogiego zjadają osłonkę jajową, a czasami również sąsiednie jaja. Przepoczwarzenie larw odbywa się w kokonie, szczelinach lub w wyżłobionych otworach. Osobniki dorosłe naścierwka rudonogiego wydzielają nieprzyjemną w zapachu ciecz. Na szczęście wydzielają ją tylko wtedy, kiedy są podrażniane, a jej zapach szybko zanika. Czas trwania pokolenia naścierwka rudonogiego uzależniony jest od warunków. Jeśli są one sprzyjające w ciągu roku powstaje kilka pokoleń.

 

Żerowanie naścierwka rudonogiego

 

Nascierwek rudonogi żeruje w

  • wędzonym mięsie

  • wędlinach

  • mączkach mięsno-kostnych

  • mączkach rybnych

  • serach

  • nasionach roślin oleistych

 

 

czarny chrząszcz Naścierwek rudonogi dezynsekcja

Gryzki - czym są, skąd się biorą i jak je zwalczyć

Gryzki znane również jako psotniki są rzędem drobnych owadów o prymitywnej budowie i delikatnym ciele. Gryzki są szare, ciemnobrązowe lub żółtawe. Gryzki są szare, ciemnobrązowe lub żółtawe. Jeśli więc zauważymy małe szare robaczki, małe brązowe robaczki lub małe zółte robaczki to bardzo możliwym jest, że zauważyliśmy gryzki. Więcej »

OZONOWANIE MIESZKAŃ

Ozonowanie jest jednym z najdokładniejszych sposobów na zwalczanie i usuwanie wirusów oraz bakterii różnego pochodzenia niebezpiecznych dla zdrowia a nawet życia człowieka. Więcej »

Ochrona przed ptakami

Najliczniejszą i zarazem najbardziej uciążliwą grupę stanowią gołębie. Zanieczyszczają one odchodami praktycznie wszystko. odstraszanie gołębi, firma zwalczająca ptaki, sposoby na gołębie, odławianie gołębi, Więcej »

Odkażanie

Zabiegi dezynfekcji (odkażania) mają na celu wyeliminowanie jak największej ilości drobnoustrojów z dezynfekowanej powierzchni. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »