Muchy w rolnictwie - czy można z nimi walczyć?

Razem z nadejściem ciepłych dni w całym gospodarstwie pojawiają się muchy. Najpierw jest ich kilka, później cała plaga.

Muchy żyją krótko bo około 4 tygodni, samica składa jaja w ilości 100 sztuk co 2-4 dni, z których po upływie 24 godzin wylęgają się larwy.
Ulubionym miejscem składania jaj jest obornik, gnojówka, padlina, śmietnik. Muchy przenoszą na sobie w związku z tym do 6 milionów mikroorganizmów powodujących groźne choroby jak: cholera, gruźlica, dur brzuszny.

Zwalczanie much to trudne zadanie, dlatego należy stosować skuteczną profilaktykę. Pierwszym i zarazem najważniejszym jej etapem jest przestrzeganie zasad higieny w pomieszczeniach inwentarskich i gospodarczych, pomoże to w zmniejszeniu populacji much nawet o 95%.

Aby móc pokonać wroga należy znać jego słabości. Co najważniejsze: larwy much są bardzo wrażliwe na światło, na substancje kwaśne oraz brak tlenu, dlatego ważnym jest sposób i miejsce składowania obornika. Pryzma powinna być rozłożona równo, powinno być jej jak najmniej.

Bardzo prostym rozwiązaniem jest tez przykrycie obornika czarną folią, uniemożliwiającą muchom przedostanie się do obornika, a jeśli tak się stanie larwy zginą tam pod wpływem wysokiej temperatury.

Należy pamiętać również o prędzej wspomnianej higienie: w miarę możliwości czyścić pomieszczenia z zalegającego obornika, wymieniać często ściółkę.

Metod walki z tymi uciążliwymi insektami jest wiele. Ze względu na rodzaj broni można podzielić je na: chemiczne, mechaniczne oraz biologiczne.

Do metod biologicznych należy wpuszczenie w środowisko much ich naturalnych wrogów, którymi są biomuchy, wyjadają one larwy much z obornika na głębokości nawet 30 cm.

Metody mechniczne to wszelkiego rodzaju lepy, lejki oraz lampy owadobójcze.Najbardziej skuteczną metodą jest stosowanie chemii. Zabiegi rozpoczyna się już na początku marca, wykonuje się wtedy opryski chemiczne na pryzmę zapobiegające rozwojowi larw oraz pojawieniu się dorosłych osobników, należy wykonywać je regularnie.

W ofercie posiadamy wiele różnych preparatów przeznaczonych do tego celu, stosujemy je zamiennie, aby zapobiec uodpornieniu się much na nie. Jeśli pojawiły się już pierwsze osobniki dorosłe najskuteczniejszą drogą walki z nimi jest stosowanie kilku metod równocześnie.

Tagi: zwalczanie much,

zwalczanie much sposoby na muchy dezynsekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Barszcz Sosnowskiego - usuwanie zagrożenia

Roślina od dłuższego czasu występująca w Polsce, jednak od niedawna stanowi problem. Jest bardzo dużym zagrożeniem dla wszystkich osób. Więcej »

Ozonowanie - sposób na przykre zapachy

Ozon jest jednym z najskuteczniejszych dezynfektantów. Ma on działanie bakteriobójcze oraz dezynfekcyjne, które zwalcza mikroorganizmy. Więcej »

Pawężnik syjamski

Pawężnika syjamskiego można znaleźć tylko w pomieszczeniach zamkniętych, na otwartej przestrzeni nie zaaklimatyzował się. Najczęściej spotykany magazynach, w których przechowywana jest żywność taka jak orzechy, kawa, zboża, fasola oraz suszone warzywa i owoce. Więcej »

Zwalczanie pluskiew domowych

PLUSKWA DOMOWA (Cimex lectularius) ? gatunek owada należący do rzędu pluskwiaków różnoskrzydłych, rodziny pluskowatych. Żywi się krwią zwierząt ciepłokrwistych, w tym także człowieka. Więcej »

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »