Barszcz Sosnowskiego - usuwanie zagrożenia

Roślina od dłuższego czasu występująca w Polsce, jednak od niedawna stanowi problem. Jest bardzo dużym zagrożeniem dla wszystkich osób.

Barszcz Sosnowskiego  (Heracleum sosnowskyi) potocznie nazywany "zemstą Stalina", to roślina groźna dla ludzi. Powoduje oparzenia skóry, zaś w określonych sytuacjach może być nawet przyczyną śmierci. Ten inwazyjny chwast pochodzi z terenów zachodnich, a dokładnie z Kaukazu i dotarł do terenów Polski w latach 50. ubiegłego wieku.  Sprowadzony został celowo jako podstawowa roślina do produkcji paszy dla zwierząt, ze względu na szybki wzrost oraz obfite plony. Uprawę rozpoczęto w latach 70. na terenach południowych Polski (Podhale, Podkarpacie). Niedługo po podjęciu uprawy okazało się jednak, że wartości odżywcze tej rośliny nie są wystarczające i jej uprawa nie jest opłacalna. Dodatkowo stwarzała ona bardzo duże zagrożenie dla zwierząt i ludzi.

Roślina posiada długą, zieloną i bruzdowatą łodygę, która w dolnej części pokryta jest fioletowymi plamkami. Ma duże szerokie, duże liście o zaostrzonych końcówkach oraz charakterystyczne białe, rozłożyste kwiatostany. Z kwiatostanu wydobywają się nasiona, których okres dojrzewania przypada na lipiec, zwłaszcza drugą jego połowę. Wszystkie liście i łodyga od strony wewnętrznej posiadają cienką warstwę włosków. Na uwagę zasługuje również korzeń rośliny, który w głąb ziemi  może wrastać nawet 2 metry. Barszcz Sosnowskiego można pomylić z innymi dziko rosnącymi roślinami, np. koprem. Trujący chwast jest jednak od niego znacznie wyższy ? osiąga nawet do 4 metrów wysokości.

Zagrożeniem dla zdrowia ludzi są zawarte w soku, a także wydzielinie włosków gruczołowych liści i łodygi, furanokumaryny. Związki kumarynowe posiadają właściwości fotosensibilujące. Oznacza to, że w obecności światła słonecznego, a szczególnie promieni UV wykazują zdolność do wiązania się z DNA komórek skóry poprzez co powodują oparzenia II i III stopnia. Dodatkowo odkryto, że chwast ma działanie rakotwórcze oraz teratogenne. Dla rośliny jednak substancja ta pełni funkcję obronną ? chroni ją przed owadami i patogenami.

Roślina może wywoływać oparzenia także u zwierząt hodowlanych, np. wymion krów mlecznych. Również spożycie przez zwierzęta zielonych roślin może spowodować stan zapalny przewodu pokarmowego, krwotoki wewnętrzne i biegunkę.

Do poparzenia może dojść bardzo szybko, wystarczy krótki kontakt z rośliną bądź nawet przebywanie w jej pobliżu w czasie upałów, kiedy to toksyczne związki osiadają na skórze. Sok na skórze wystawiony na działanie promieni słonecznych zaczyna powodować zaczerwienienia skóry, a wkrótce potem pojawienie się pęcherzy z lepkim płynem w środku, które zaczynają być widoczne dopiero od 8 do 12 godzin po nasłonecznieniu. Zaczerwienienia, ciemne plamy i blizny mogą utrzymywać się nawet przez kilka lat. W ekstremalnych przypadkach może dojść do martwicy skóry. Oprócz poparzeń skórnych, barszcz Sosnowskiego może powodować obrażenia dróg oddechowych, bóle głowy, nudności, wymioty. W szczególnych przypadkach może prowadzić do uszkodzenia wzroku.

Po wycofaniu rośliny z uprawy okazało się, że dostosowała się ona do warunków panujących w naszym klimacie i wymknęła się z pod kontroli. W dniu dzisiejszym można już śmiało stwierdzić, że występuje ona na terenie całego kraju i została zapomniana przez praktycznie większość osób. Barszcz Sosnowskiego szybko rośnie na małej powierzchni, gdyż ma ogromną zdolność do regeneracji, zaś duża ilość nasion znajdujących się w glebie sprawia, że roślina zachowuje zdolność do kiełkowania przez kilka lat. Wypiera i konkuruje z niektórymi gatunkami roślin.

Miejscami, w których można spotkać roślinę są głównie obszary nieużytkowane przez człowieka, czyli głównie łąki, odłogi, miejsca przydrożne. Chwast rośnie także wzdłuż brzegów jezior i rzek, na pastwiskach, polach uprawnych czy w parkach.  Na podstawie dostępnych danych stwierdza się, że aktualnie nie ma województw wolnych od inwazji toksycznych barszczy. Ocenia się, że w Polsce barszcz Sosnowskiego porasta ok. 8 tys. ha.

Istnieją dwie główne metody zwalczania barszczu Sosnowskiego: chemiczna i mechaniczna. Obecnie najpopularniejszą w walce z tą rośliną jest metoda chemiczna, poprzez stosowanie herbicydów. Naniesienie substancji chemicznej może odbywać się przy użyciu opryskiwaczy, które rozpylają s?rodek na powierzchni ros?liny oraz mazaczy poprzez podanie środka w miejscu, w którym sztyca zetknie sie? z powierzchnia? ros?linny bądź aplikację herbicydu do wnętrza. Jednak do kompletnego zniszczenia barszczu Sosnowskiego niezbędne jest usunięcie szyjki korzeniowej i samego korzenia rośliny, czyli wykorzystanie metod mechanicznych, które na ogół wia?z?a? sie? ze znacznym nakładem pracy i wymagaja? duz?ej starannos?ci, ale moga? przynies?c? bardzo dobre efekty. Dobór konkretnych zabiegów jest uzalez?niony od wielkos?ci i liczebnos?ci oraz od łatwos?ci doste?pu do rośliny, a takz?e od celu, jaki podejmuja?cy działania chce osia?gna?c?. Do metod mechanicznych zalicza się: koszenie, osłanianie i ścinanie kwiatostanów czy przecinanie. Wykonując zabiegi związane ze zwalczaniem barszczu Sosnowskiego należy zachować szczególne środki ostrożności.     

wycinanie barszczu usuwanie korzeni chemiczne srodki na barszcz sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy

Specjaliści z Grupy Insektpol ostrzegali przed wyjazdami do tropikalnych krajów. Teraz Wirus Zika rozpoznany jest w Polsce.

Insektpol ostrzega przed wirusem Zika Więcej »

Rozkruszek mączny

Dorosły roztocz osiąga długość około 0.5-0.7 mm. Rozkruszek przemieszcza się poprzez przyczepienie się do innych owadów. Samica składa około 250 jaj w ciągu roku na opakownia oraz produkty. Przy temperaturze 18?20?C i wilgotności 80%, żyją około 2 miesiące. Więcej »

Łapanie gołebi

Gołębie występują w każdym zakątku Polski, jednak ze względu na wysoką liczbę ludności w miastach, właśnie tam najczęściej można je spotkać. Więcej »

Karaczan Prusak - Metody Zwalczania

Karaczan prusak jest jednym z najpospolitszych szkodników sanitarnych. Roznoszą one szereg chorób wirusowych i bakteryjnych. Przeważnie zwalczane są poprzez oprsyk, zamgławianie ulv a ostatnio populranym sposobem stało się zastosowanie żeli owadobójczych. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »