Mącznik Młynarek - Zwalczanie

Zwalczanie Mącznika Młynarka, Mącznik młynarek, zwalczanie,

Mącznik młynarek

Jego długość waha się od 12 do 16 mm. Ciało ma kolor ciemnobrązowy do czarnego poza jaśniejszymi nogami, czułkami i głową. Cały pokryty jest drobnymi fałdkami i punktami dzięki czemu wydaje się tłusty na powierzchni. Na prostokątnym przedpleczu lekko zaokrąglone boki, nieco zwężone w stosunku do pokryw. Same pokrywy są położone równoległobocznie, na końcu zaokrąglone poprzecinane żeberkami. Owad posiada krótkie czułki bez buławek i łukowato wygięte przednie golenie.

Dorosłe samice składają białe, lepkie jaja, które szybko pokrywają się okolicznymi cząstkami żywności. Średnio jest ich około 280, lecz jedna samica może złożyć nawet 500 sztuk. . Larwy rozwijają się powoli, zwykle przechodzą 14-15 stadiów (zakres 9-20) w około 4-18 miesięcy. Czas rozwojowy (od jaja do dorosłego) wymaga zazwyczaj 280-630 dni. W temperaturze 25 ° C, czas rozwojowy larw może być skrócony do 6-8 miesięcy, a stadium poczwarki do 9 dni. Zwykle jest 1 pokolenie rocznie, ale niektóre osobniki mogą wymagać do 2 lat, aby zakończyć swój rozwój. Dorosłe chrząszcze żyją zwykle 2-3 miesiące. Ten gatunek jest również problemem medycznym, ponieważ jaja i / lub larwy, spożywane ze zbożami, lub produktami spożywczymi mogą powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Jaja i / lub larwy po spożyciu, w postaci żywej mogą być przekazywane w kale. Dobrze znoszą niskie temperatury. Posiadają dobrze wykształcone skrzydła i często latają. Zwabione światłem wlatują do mieszkań przez otwarte okna.

Lubią pomieszczenia synantropijne m. in. magazyny, spiżarnie, mieszkania, budynki gospodarcze, sklepy, młyny piekarnie itp. Rzadko może występować również pod korą drzew, w próchnie i żerowiskach innych owadów. Jest gatunkiem pospolitym w Polsce i na całym świecie. Zasiedla przede wszystkim materiały roślinne jak ziarna zbóż, mąka, otręby czy makarony, znacznie rzadziej produkty pochodzenia roślinnego.

Jest szkodnikiem o dużym znaczeniu gospodarczym ponieważ potrafi zniszczyć dużą ilość przechowywanych produktów w krótkim czasie, dodatkowo zanieczyszczając je kałem, wylinkami i trupami. Uszkadza także opakowania.

Zwalczanie Mącznika Młynarka, Mącznik młynarek,

Zwalczanie Mącznika Młynarka Mącznik młynarek dezynsekcja sektor rolniczy

Specjaliści z Grupy Insektpol ostrzegali przed wyjazdami do tropikalnych krajów. Teraz Wirus Zika rozpoznany jest w Polsce.

Insektpol ostrzega przed wirusem Zika Więcej »

Monitoring Gryzoni

Monitoring Gryzoni Więcej »

Ptaszyniec Kurzy (Dermanyssus gallinae) Zwalczanie

Więcej »

Dzier włochaty

Chrząszcz z rodziny biegaczowatych. Występuje na całym terenie Europy. Jest bardzo tolerancyjnym gatunkiem, potrafi żyć na mokrych terenach bagnistych po suche lasy i pola uprawne. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »