Omacnica ryżanka (Corcyra cephalonica Staint)

Omacnica ryżanka ma od 14 do 27 milimetrów rozpiętości skrzydeł i od 7 do 10 milimetrów długości ciała. Przednie skrzydła omacnicy ryżanki są szare i wąskie.

Czym jest omacnica ryżanka ?

Omacnica ryżanka jest motylem z rodziny omacnicowatych.

Jak wygląda omacnica ryżanka ?

Omacnica ryżanka ma od 14 do 27 milimetrów rozpiętości skrzydeł i od 7 do 10 milimetrów długości ciała. Przednie skrzydła omacnicy ryżanki są szare i wąskie. Znajdują się na nich ciemne żyłki a w ich środkowej części znajduje się niewielka jasna plama. Tylne skrzydła omacnicy ryżanki są szare, a głowa i tułów szarobrązowe.

Gdzie występuje omacnica ryżanka

Omacnica ryżanka występuje głównie w krajach tropikalnych na terenie których żeruje ona na ryżu, orzechach ziemnych, suszonych owocach i nasionach strączkowych.

Do polski omacnice ryżanki trafiają głównie z produktami żywnościowymi w których żerują przywożonymi z krajów, w których omacnice ryżanki występują. Są to przede wszystkim nasiona kakaowca i roślin strączkowych oraz orzechy ziemne.

Rozwój omacnicy ryżanki

Żółte jaja omacnicy ryżanki składane są przez samice na produktach żywnościowych na których będą żerować larwy. Pojedyncza samica omacnicy ryżanki składa ich około 400.

Gąsienice omacnicy ryżanki są białe lub szare z zielonkawym odcieniem. Pokryte są rzadkimi włosami. Żerowanie gąsienic trwa od 2-3 tygodni jeśli odbywa się w temperaturze pokojowej, ale może przedłużyć się do 2-3 miesięcy jeśli temperatura w których żerują gąsienice omacnicy ryżanki jest niższa.

Stadium poczwarki omacnicy ryżanki trwa od 7 do 10 dni.

Całkowity czas rozwoju pojedynczego pokolenia omacnicy ryżanki w sprzyjających warunkach wynosi 6 tygodni.

              

 

omacnica zwalczanie szkodników szkodniki ddd pest control zwalczanie insektów zwalczanie owadów

Mącznik młynarek

Po około dwóch tygodniach od kopulacji samica Mącznika zaczyna składać jaja. W przeciągu całego życie jest w stanie złożyć ich nawet 500. Larwy początkowo mierzą od 2 do 3 mm. Więcej »

Osuszanie ścian budynków

Wilgoć jest jednym z największych problemów na terenie budynków. Dziś, nowoczesne techniki osuszania pomagają przeprowadzić procedury sprawnie, szybko i nisko lub nawet bezinwazyjnie. Więcej »

INSEKTPOL członkiem Polskiego Stowarzyszenia Mykologów Budownictwa

INSEKTPOL Tomasz Zawacki został członkiem Polskiego Stowarzyszenia Mykologów Budownictwa. Więcej »

Usuwanie przykrych zapachów

Usuwanie przykrych zapachów jest kluczowe dla zadbanie o bezpieczeństwo i dobre samopoczucie pracowników lub rodziny. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »