Dezynsekcja
Dezynsekcje wykonuje się wówczas, gdy mamy do czynienia z dużą infestacją pasożytniczych owadów (mrówki, komary, muchy, pchły, wszy, pluskwy oraz karaluchy itp. ).
Dezynsekcje wykonuje się ze względów sanitarnych i gospodarczych w zakładach przemysłu spożywczego oraz w gospodarstwach rolnych, jak również w domach i mieszkaniach. Trzeba pamiętać, że owady są niebezpieczne dla ludzi uczulonych na ich ugryzienia (alergicy), a zwłaszcza dla małych dzieci.
Insekty w trakcie swojego przemieszczania ze swoich siedlisk w czyste miejsca, mogą przenosić wiele zarazków chorobotwórczych. W magazynach zanieczyszczają swoimi odchodami składowaną tam żywność.
Dezynsekcja szkodników w przemyśle spożywczym wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia jest obowiązkowa.
Dezynsekcje wykonuje się rożnymi metodami chemicznymi:
- opryskiwanie (szczeliny, szpary, kryjówki)
- opylanie (piwnice, poddasza)
- fumigacja (owady latające)
- przynęty / trutki (karaczany, mrówki)
Istnieją także metody pozbawione substancji chemicznych, np. metoda mechaniczna czyli wyłapywanie, trzepanie i oczyszczanie miejsc zainfekowanych. Najskuteczniejszą metodą bez użycia chemii, stosowaną na owady latające (muchy i komary), jest zainstalowanie lamp owadobójczych i lepów.
zwalczanie pasożytów zwalczanie karaluchów muchy odpluskwianie mrówki odkomarzanie odstraszanie owadów dezynsekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy