Kto walczy z kretem?

Kret, karcznik, nornica, kret z tym problemem walczy nie jeden ogrodnik! Ogrody, ogródki, warzywniki i trawniki to miejsca w których walczymy z kretami.

Te problemy należy zostawić specjalistycznej firmie deratyzacyjnej, która odpowiednio dobierze technikę, środki i podejmie działania we właściwym czasie by odłowić nornice czy kreta! 

W naszym kraju najczęściej napotkać można kreta europejskiego (talpa europaea) ( velessiensis, europaea, cinerea ) rodzina kretowatych Soricomorpha. 
Rodzina tych ssaków: 

  •  Kret europejski (talpa europaea)
  •  Kret szczotkoogoniasty (parascalops breweri)
  •  Kret zachodnioamerykański (scapanus orarius)

Wielkość dorosłego kreta to 110 gram ciężaru ciała oraz 15 do 22 centymetrów długości. Ciało osobnika jest podłużne rurkowatego kształtu zakończone pyszczkiem w kształcie lejka, uzębienie kreta to twarde 44 zęby.

Naturalne środowisko tych szkodników to czarne ziemie w których tworzą kanały dlatego mają łapki podobne do płetw. Szereg nor, tuneli o różnej długości i głębokości niczym labirynty, budują w nich gniazda posłane ciepłym opasem, trawami i mchem. Upodobania żywnościowe to głównie dżdżownice larwy wielu owadów i małe kręgowce.

Kanały które tworzą krety są bardzo rozległe i mają nawet około 6000m2 kopią tunele nie tylko w poziomie, ale też pionowe które zakończone są ?kretownią?. Tunele tworzą bardzo szybko, bo z prędkością do 25 metrów na godzinę. Krety największą pracowitością wykazują się we wczesnych godzinach rannych i aktywność ta trwa około 5-6 godz. po czym robią sobie odpoczynek trwający kilka godzin. 

Rodzina kretów rozrasta się bardzo szybko! Samica kreta (krecica) ma w miocie około 7 małych, a okres jej ciąży trwa 28 dni. Kret pełną dojrzałość osiąga po roku i żyje około 5 lat. Można sobie tylko wyobrazić jak wiele dziur i tuneli nakopie przez ten czas.

Walka z kretami czyli odławianie, gazowanie kretów, czy fumigacja kretowisk to bardzo trudny proces. Należy dobierać odpowiednie środki oraz dysponować fachową wiedzą w tym zakresie.

Wyspecjalizowane firmy stosują nie tylko elementy prewencyjne czy podstawową chemie w walce z tego typu szkodnikami, ale też wdrażają zintegrowane działania mające na celu zlikwidowanie intruzów (kretów, nornic, karczników) na terenach prywatnych, zamkniętych. 

Gazowanie, zwalczanie, fumigowanie, odławianie to elementy które wykonywać należy zawsze z największą starannością i profesjonalnym działaniem by uzyskać największą skuteczność!

krety odławianie kretów gazowanie kretowisk zwalczanie kretów usuwanie kretów problem z kretami odławianie dzikich zwierząt sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »