HACCP
HACCP- oznacza System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który jest powszechnie stosowany na terenie całej Europy.
System ten służy do zarządzania bezpieczeństwem żywności, oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz ewentualnych metod ich likwidacji. Zapewnia swobodny i bezpieczny przepływ środków spożywczych na terenie Unii Europejskiej. Formalnie system ten określa Dyrektywa Rady EWG nr 93/43 z dnia 7 listopada 1993 roku.
Wdrażanie HACCP jest procesem długotrwałym oraz skomplikowanym. Składa się z wielu etapów, które powinny być przeprowadzone w odpowiedniej kolejności. Podstawowe 7 zasad działania tego systemu opisane jest w Kodeksie Żywnościowym. W tym przypadku teoria nie pomaga nam zbyt mocno, ponieważ na jej podstawie ciężko jest wdrożyć system ten w praktyce.
HACCP obowiązuje w całym łańcuchu żywnościowym za wyjątkiem produkcji pierwotnej. Korzyści z prowadzenia HACCP jest wiele, oprócz oczywistej poprawy bezpieczeństwa żywności jest to:
- zwiększenie świadomości pracowników,
- uporządkowanie obowiązków osób odpowiedzialnych za produkcję żywności,
- zmniejszenie ryzyka popełniania błędów.