Zabiegi dezynfekcji

Dezynfekcja ma na celu eliminację różnych form drobnoustrojów chorobotwórczych przy pomocy zróżnicowanych metod.

Wyróżniamy dezynfekcję zapobiegawczą, ogniskową i końcową. Dezynfekcję zapobiegawczą wykonuje się w określonych miejscach gdzie stale przebywają ludzie, np. szkoły, przedszkola, internaty itp. w określonych odstępach czasu, żeby zapobiec potencjalnym zagrożeniom.
Dezynfekcja ogniskowa, to dezynfekcja bieżąca, gdzie zabiegi należy wykonywać ciągle. Miejsca wykonywania dezynfekcji ogniskowej są związane z miejscami i pomieszczeniami w których przebywają osoby zakaźnie chore. Dezynfekcja końcowa to zabieg wykonywany po usunięciu osób chorych z pomieszczeń lub po zakończeniu zaraźliwości choroby. 

Do dezynfekcji stosujemy metody fizyczne (czyszczenie mechaniczne, para wodna, promieniowanie), chemiczne (wszelkiego rodzaju dezynfektanty) i termo-chemiczne (połączenie dezynfektantów z wysoką temperaturą). Dobór metody jest bardzo ważny i zależy od miejsca, w którym planujemy ten zabieg.

ozonowanie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Muchy w rolnictwie - czy można z nimi walczyć?

Razem z nadejściem ciepłych dni w całym gospodarstwie pojawiają się muchy. Najpierw jest ich kilka, później cała plaga. Więcej »

INSEKTPOL podczas manewrów związanych z Ptasią Grypą.

Zespół Insektpolu opracował i przygotował program zabezpieczenia obiektów inwentarskich na wypadek epidemii Ptasiej Grypy. Więcej »

Normy ISO 9001 - dokumentacja, wymagania i procedury

Normy zarządzania jakością wymagają aby systemy zarządzania jakością miały postać udokumentowaną. Normy ISO 9001 są niezwykle popularne na całym świecie, a ich spełnienie daje przedsiębiorstwu liczne korzyści. Więcej »

Naścierwek rudonogi - czarny chrząszcz

Naścierwek rudonogi - chrząszcz czarny, występujący w domach, zakładach produkcyjnych i w obiektach użyteczności publicznej. Owad żerujący w serach, nasionach roślin oleistych i w wędlinach. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »