Naścierwek rudonogi - czarny chrząszcz
Naścierwek rudonogi - chrząszcz czarny, występujący w domach, zakładach produkcyjnych i w obiektach użyteczności publicznej. Owad żerujący w serach, nasionach roślin oleistych i w wędlinach.
Naścierwek rudonogi ? czarny chrząszcz
Naścierwek rudonogi to niewielki chrząszcz.
Morfologia i rozwój naścierwka rudonogiego
Naścierwek rudonogi ma od 3,5 do 7 milimetrów. Jego ciało jest spłaszczone i silnie owłosione. W zależności od osobnika mogą być fioletowe, zielone lub niebieskie. Pierwsze człony czułków i odnóża są żółtoczerwone. Głowa naścierwka jest węższa od przedplecza. Samce naścierka są mniejsze od samic. Pojedyncza samica naścierwka rudonogiego składa od 400 do 2000 jaj. Jaja naścierwka rudonogiego są białe i owalne. Również larwy, które dopiero niedawno wyszły z jaj są białe. Wyjątkiem jest jedynie głowa, która ciemna. Ostatni segment larw jest rozdwojony. Po wyjściu z jaja larwy naścierka rudonogiego zjadają osłonkę jajową, a czasami również sąsiednie jaja. Przepoczwarzenie larw odbywa się w kokonie, szczelinach lub w wyżłobionych otworach. Osobniki dorosłe naścierwka rudonogiego wydzielają nieprzyjemną w zapachu ciecz. Na szczęście wydzielają ją tylko wtedy, kiedy są podrażniane, a jej zapach szybko zanika. Czas trwania pokolenia naścierwka rudonogiego uzależniony jest od warunków. Jeśli są one sprzyjające w ciągu roku powstaje kilka pokoleń.
Żerowanie naścierwka rudonogiego
Nascierwek rudonogi żeruje w
-
wędzonym mięsie
-
wędlinach
-
mączkach mięsno-kostnych
-
mączkach rybnych
-
serach
-
nasionach roślin oleistych
czarny chrząszcz Naścierwek rudonogi dezynsekcja