Odkomarzanie - zwalczanie komarów

Komary z rodziny komarowatych (Culicidae) ponad 3tyś gatunków. Najczęściej spotykanym jest komar brzęczący (Culex pipiens).

Odkomarzanie to system działań zapewniających zmniejszenie się intensywności bytowania komarów nawet do zera. W skład tych działań wchodzą zabiegi chemiczne (zamgławianie, opryskiwanie, opylanie) których celem jest unicestwianie brzęczących, komarowatych i muchowatych osobników  na terenie w obrębie którego zostały podjęte te działania i aplikowano odpowiednio dobrane preparaty (insektycydy, larwicydy).

Dorosłe komary mają rozwinięty aparat gryząco ssający.  Warto wiedzieć, że to samica komara żywi się krwią ludzi i zwierząt ciepłokrwistych (jej wielkość około 6mm) natomiast samiec komara odżywia się nektarem kwiatów i różni się od samicy tym, że jego czółki są ?owłosione? . Czynnikiem wabiącym komary do ludzi jest dwutlenek węgla wydzielany przez skórę oraz kwas mlekowy występujący w pocie.  Posługują się termodetekcją co sprawia, że najbardziej podatne na ukąszenia są ludzie młodzi w okresie owulacji.  Komary są nosicielami wielu chorób takich jak np. borelioza. 

Zajmujemy się odkomarzaniem ogródków przy domowych, pól namiotowych, obiektów otwartych, odkomarzanie przed imprezami masowymi, grillami i innymi imprezami okolicznościowymi.

Skuteczność odkomarzania jest większa gdy wykonuje się zabieg na dużym obszarze co zapewnia większą granicę ochronną i barierę dla owadów latających. 

Tagi: odkomarzanie, zwalczanie komarów,

odkomarzanie zwalczanie komarów dezynsekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Gryzki - czym są, skąd się biorą i jak je zwalczyć

Gryzki znane również jako psotniki są rzędem drobnych owadów o prymitywnej budowie i delikatnym ciele. Gryzki są szare, ciemnobrązowe lub żółtawe. Gryzki są szare, ciemnobrązowe lub żółtawe. Jeśli więc zauważymy małe szare robaczki, małe brązowe robaczki lub małe zółte robaczki to bardzo możliwym jest, że zauważyliśmy gryzki. Więcej »

Fumigacja Kościoła - Corneco

Tym razem działania Corneco opisał Gość Niedzielny. Usługa gazowania (fumigacji) kościoła została wykonana w Gdanisku. Więcej »

Osa pospolita - podstawowe informacje

Każda osoba powinna zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat osy pospolitej i zagrożenia jakie ze sobą niesie. Więcej »

Karaczan wschodni

Karczany czują się najlepiej w temperaturze 25°C. Żyją one wtedy ponad pół roku. W ciągu całego życia samica jest w stanie złożyć nawet 10 kokonów. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »