Ptaszyniec Kurzy (Dermanyssus gallinae) Zwalczanie

Ptaszyniec Kurzy (Dermanyssus gallinae) Zwalczanie

Budowa i opis Ptaszyńca.

Owad ten jest jednym z najgroźniejszych pasożytów, który atakuje wszelkiego rodzaju drób. Kury oraz ptaki, które zostaną zaatakowane przez tego szkodnika doświadczają bardzo nieprzyjemnych objawów. Nieustannie towarzyszy im swędzenie, ból, niepokój.

Długość ciała ptaszyńca wynosi około 0,7mm, a więc jest on prawie niewidoczny. Owad ten jest koloru szarożółtego, a na grzbiecie występują liczne szczecinki. Wielkość ptaszyńca oraz jego barwa zmienia się, gdy pasożyt wkuje się w skórę ofiary. Wówczas ciało ptaszyńca staje się czerwone, a ciało osiąga nawet 1 mm. Dorosłe osobniki mają 4 pary odnóży, w tym jedna para to czułki.

Gdy ptaszyniec zrani swoją ofiarę, wówczas wydziela toksyczną ślinę i wprowadza ją do organizmu zwierzęcia. Roztocz pobiera krew zwierzęcia powodując wyniszczanie i osłabienie organizmu.

Życie szkodników toczy się przede wszystkim w szparach w podłogach, ścianach i wszelkiego rodzaju zakamarkach. Rozwijają się również w gniazdach jaskółek, szpaków, wróbli i gołębi. W dzień nie poruszają się, więc nie można ich dostrzec. Ptaszyńce żerują tylko w nocy.

 

Rozwój owada

Ptaszyńce, gdy tylko napiją się krwi, samice są w stanie złożyć ok. 8 jaj na dzień. Cechą charakterystyczną ptaszyńców jest szybki rozwój i duża rozrodczość. Temperatura optymalna dla rozwoju tego owada wynosi 20 ? 25 stopni Celsjusza. Wówczas wylęgają się już po 2 ? 3 dniach.

Ich rozwój trwa około 7 dni, więc nie jest to długi okres. Gdy lato jest chłodne, ptaszyńce rozwijają się znacznie dłużej, gdyż sprzyja ich rozwojowi wysoka temperatura.

Bez pożywienia mogą przeżyć nawet kilka miesięcy, maksymalnie 8-9.

 

 

Szkodliwość

Ptaszyńce stanowią ogromne zagrożenie przede wszystkim dla ptaków, jednak coraz częściej możemy zaobserwować, że zaczynają atakować również inne zwierzęta. Wysysają krew ze skóry krów, koni, psów, kotów, królików, a również zdarza się, że z ludzi. Skóra opanowanych przez ptaszyńca zwierząt całkowicie zmienia swój wygląd. Zaczynają powstawać plamy na skórze, struktura skóry ulega zmianie, gdyż staje się zgrubiała i nieprzyjemna w dotyku, oprócz tego zwierzę w miejscu, w którym żeruje ptaszyniec bardzo często traci sierść.

Zaatakowane ptaki doświadczają różnorodnych objawów chorobowych. Od lipca do września liczba ptaszyńców żerujących w kurnikach jest zdecydowanie największa. Jednak zimą również można spotkać sporą ilość tego pasożyta, jednak tylko w ogrzewanych miejscach.

Im młodszy osobnik, tym skutki ataku ptaszyńca są tragiczniejsze. Gdy ptaszyniec zaatakuje młode pisklęta, mogą one masowo ginąć, gdyż wydzielana przez ptaszyńce ślina jest silnie trująca. Starsze osobniki ptaków są już bardziej odporne i mają więcej siły, by przetrwać atak ptaszyńca. Jednak one również boleśnie odczuwają działanie tego pasożyta. Dochodzi u nich do drastycznego spadku masy ciała i osłabienia, ponadto znacznie spada ich nieśność. Oprócz tego skóra takich ptaków jest poraniona i skażona.

Bardzo często ptaszyńce są przenoszone do mieszkań, gdzie stanowią zagrożenie dla zwierząt domowych i ludzi. Gdy ludzie i zwierzęta śpią, ptaszyńce kłują bezboleśnie. Dopiero nad ranem pojawiają się objawy, takie jak świąd i obrzęk. Co więcej ptaszyńce mogą powodować astmę oskrzelową.

 

Zwalczanie ptaszyńca.

By całkowicie pozbyć się tego nieprzyjemnego insekta należy przede wszystkim zastosować odpowiednie środki chemiczne. Istotne jest również, by rozpoznać wszystkie miejsca, gdzie żerują ptaszyńce. Opryskiwanie miejsc, w których występują roztocza jest jak dotąd najskuteczniejszą metodą walki z tym szkodnikiem. Jednak, by całkowicie zlikwidować tego insekta należy takie zabiegi powtórzyć przynajmniej kilka razy. 

Polecamy :

www.insektpol.eu

http://ptaszyniec.expert/

TAGI: Zwalczanie ptaszyńca, Gdańsk, Ptaszyniec kurzy, żuromin, Corneco, Wsza kurza, owad na ptakach, Warszawa, robaki pijące krew z ptaków, Toruń, owady od ptaków, Olsztyn, wszy ptasie,Tomasz Zawacki, zamgławianie, Insektpol, opryski, dezynsekcja.

 

 

zwalczanie owadów w kurnikach robaki na ptakach owady od ptaków wsza kurza warszawa Gdańsk żuromin dezynsekcja opryski zamgławianie Tomasz Zawacki insektpol corneco dezynsekcja sektor rolniczy

INSEKTPOL

Insektpol Tomasz Zawacki Więcej »

ODPLUSKWIANIE ? PROBLEM PLUSKWY DOMOWEJ

Więcej »

Monitoring gryzoni na fermie drobiu

Myszy i szczury są wektorami wielu chorób oraz innych szkodników, których obecność na fermie drobiu nie jest mile widziana. Dlatego zwalczanie jest ważne. Więcej »

Osa pospolita - podstawowe informacje

Każda osoba powinna zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat osy pospolitej i zagrożenia jakie ze sobą niesie. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »