Rozkruszek mączny

Dorosły roztocz osiąga długość około 0.5-0.7 mm. Rozkruszek przemieszcza się poprzez przyczepienie się do innych owadów. Samica składa około 250 jaj w ciągu roku na opakownia oraz produkty. Przy temperaturze 18?20?C i wilgotności 80%, żyją około 2 miesiące.

Rozkruszek mączny (Acarus siro)

Dorosły roztocz osiąga długość około 0.5-0.7 mm. Rozkruszek przemieszcza się poprzez przyczepienie się do innych owadów. Samica składa około 250 jaj w ciągu roku na opakownia oraz produkty. Przy temperaturze 18?20?C i wilgotności 80%, żyją około 2 miesiące. Rozkruszek żeruje głównie na mąkach i suszach, zanieczyszcza je odchodami oraz wylinkami przez co zanieczyszczone produkty pachną stęchlizną i nie nadają się do spożycia. Spożycie takich roduktów może spowodować zabureznia żołądkowo-jelitowe. Obecność na ciele człowieka wywołuje świąd i podrażnienie skóry zwane ?świądem magazynierów?. Może również wywoływać reakcje alergiczne. Nie przenosi chorób.

 

TAGI: Rozkruszek mączny, Insektpol, firma zwalczająca rozkruszki, dezynsekcja gazowa,  rozkruszek mączny

Wołki zbożowe - skąd sie biorą jak wyglądają jak się ich pozbyć

Wołki zbożowe są bardzo pospolite w wszelkiego rodzaju magazynach zbóż w tym składach gospodarczych, magazynach płaskich i silosach położonych w strefie klimatu umiarkowanego w tym również w magazynach położonych na terenie Polski. Więcej »

Dzier włochaty

Chrząszcz z rodziny biegaczowatych. Występuje na całym terenie Europy. Jest bardzo tolerancyjnym gatunkiem, potrafi żyć na mokrych terenach bagnistych po suche lasy i pola uprawne. Więcej »

Specjaliści z Grupy Insektpol ostrzegali przed wyjazdami do tropikalnych krajów. Teraz Wirus Zika rozpoznany jest w Polsce.

Insektpol ostrzega przed wirusem Zika Więcej »

Monitoring gryzoni na fermie drobiu

Myszy i szczury są wektorami wielu chorób oraz innych szkodników, których obecność na fermie drobiu nie jest mile widziana. Dlatego zwalczanie jest ważne. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »