Roztoczek nagi

Roztoczek nagi jest gatunkiem roztoczy z rodziny roztoczkowatych i występuje głównie w magazynach. Robak ten magazynowy żeruje w ziarnach pszenicy i jęczmienia, mące, przyprawach kuchennych i suszonych ziołach.

Czym jest roztoczek nagi? Szkodnik magazynowy zbóż

Roztoczek nagi (Chortoglyphus arcuatus) jest gatunkiem roztoczy z rodziny roztoczkowatych spotykanym głównie na terenie magazynów.

Jak wygląda roztoczek nagi?

Ciało roztoczka nagiego jest owalne. Ma ono kolor różowawy, zielonkawy lub mlecznobiały. Jedynie odnóża roztoczka nagiego są nieco ciemniejsze od reszty ciała. Pokryte jest ono krótkimi, cienkimi szczecinkami. Gnatosoma roztoczka nagiego jest silnie rozwinięta. Po wewnętrznej stronie chelicery szerokie roztoczka nagiego mają po cztery ząbki. Szczeciny ciała są krótkie i gładkie. Cienkie i krótkie odnóża roztoczka nagiego zakończone są niewielkim pazurkiem.

Samice roztoczka nagiego mają od 0,35 do 0,4 milimetra długości. Ich ciała są szerokie i jajowate. Fałdy płciowe roztoczka nagiego są dobrze rozwinięte. Mają one kształt półksiężyców. Znajdują się one pomiędzy biodrami III i IV pary odnóży. Otwór analny samicy roztoczka nagiego sięga aż do końca jej ciała.

Samce roztoczka nagiego są podobne do samic, ale ich ciała są bardziej wrzecionowate, a ich rozmiary są nieco mniejsze. Mają one od 0,25 do 0,30 milimetrów długości. Przyssawki stopowe i przyssawki analne samców umieszczone są w niewielkiej odległości od siebie w połowie długości stopy. Otwór płciowy roztoczka nagiego znajduje się między biodrami I i II pary odnóży roztoczka nagiego.

Roztoczek nagi nie tworzy hypopusów.

Występowanie roztoczka nagiego na terenie magazynów

Roztoczek nagi występuje na terenie magazynów, gdzie ten robak magazynowy żeruje w ziarnach pszenicy i jęczmienia, mące, przyprawach kuchennych i suszonych ziołach. Spotykany jest powszechnie, ale rzadko zdarza się, że jego liczebność w danym miejscu jest wysoka.

 

roztoczek zwalczanie szkodników szkodnik zbóż szkodnik magazynowy szkodnik ziarna szkodnik przesznicy szkodnik jęczmienia szkodnik mąki szkodnik przypraw robak magazynow

Karaczan Prusak - Metody Zwalczania

Karaczan prusak jest jednym z najpospolitszych szkodników sanitarnych. Roznoszą one szereg chorób wirusowych i bakteryjnych. Przeważnie zwalczane są poprzez oprsyk, zamgławianie ulv a ostatnio populranym sposobem stało się zastosowanie żeli owadobójczych. Więcej »

Usuwanie przykrych zapachów

Usuwanie przykrych zapachów jest kluczowe dla zadbanie o bezpieczeństwo i dobre samopoczucie pracowników lub rodziny. Więcej »

Ptaszyniec Kurzy (Dermanyssus gallinae) Zwalczanie

Więcej »

Zwalczanie zabrzybień z budynku

Grzyb oraz pleśń zamieszkuje pomieszczenia, w których nie ma wystarczającej cyrkulacji powietrza bądź też kiedy ściany pokryte są tapetami. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »