Szkodniki Magazynowe - Zagrożenie i zwalczanie szkodników magazynowych żywności

Istnieje wiele gatunków magazynowych szkodników produktów roślinnych. Szkodniki magazynowe powodują olbrzymie straty, a walka z nimi nie jest zadaniem łatwym.

Magazyny żywności i szkodniki magazynowe

Każdy zakład przetwarzający produkty żywnościowe staje przed koniecznością ich magazynowania. Odbywa się ono w magazynie. Magazyn to oddzielne pomieszczenie posiadające na swoim wyposażeniu urządzenia zapewniające możliwie najdłuższą trwałość przechowywanych w nim surowców, półproduktów lub produktów. Magazyn jest niezbędnym elementem każdego zakładu przetwórstwa spożywczego. Dotyczy to zwłaszcza cechującej się dużą sezonowością produkcji roślinnej.

Jakie warunki powinien spełniać magazyn ?

Magazyn powinien zapewniać warunki umożliwiające przechowywanie produktów przez wystarczająco długi okres bez utraty ich właściwości i przy zachowaniu pełnej wartości technologicznej. W przypadku niektórych, wymagających odpowiednio długiego dojrzewania surowców, półproduktów lub produktów magazyn powinien przyczyniać się do poprawy jakości.

Szkodniki magazynowe

Istnieje wiele gatunków magazynowych szkodników produktów roślinnych. Większość spośród tych szkodników możemy zaliczyć do jednej z trzech grup zwierząt: gryzoni, owadów i roztoczy. Szkodniki magazynowe powodują olbrzymie straty, a walka z nimi nie jest zadaniem łatwym.

Zwalczanie szkodników magazynowych - trudności

Większość szkodników magazynowych cechuje się niezwykle szybkim tempem rozwoju i szybką ewolucją pozwalającą na uodpornienie się na stosowane w celu ich zwalczania chemikalia. Wiele szybkich i skutecznych sposobów na zwalczanie szkodników magazynowych jest szkodliwych dla człowieka dlatego nie mogą one zostać zastosowane w miejscach w których przechowywana jest żywność przeznaczona do spożycia dla człowieka.

Straty powodowane przez szkodniki w magazynach

Największym problemem związanym ze szkodnikami nie jest niszczenie przez nie surowców lecz pogarszanie przez nie ich jakości. Szkodniki magazynowe zanieczyszczają surowce kokonami, odchodami, włosami, martwymi osobnikami, śliną i innymi wydzielinami. Szkodniki poprzez swoje procesy życiowe przyczyniają się też do wzrostu temperatury i wilgotności surowców w których żerują co umożliwia rozwój różnego rodzaju drobnoustrojów w tym zwłaszcza pleśni.

Gryzonie w magazynach

Przegląd szkodników magazynowych rozpoczniemy od gryzoni czyli myszy i szczurów. Podobnie jak w przypadku większości szkodników magazynowych problem z gryzoniami polega nie na tym, że zjadają one ziarna, lecz na tym że zanieczyszczają te, którego nie zjadły odchodami oraz przenoszą liczne choroby takie jak między innymi gruźlicę, tyfus i wściekliznę. Zapobieganie pojawieniu się gryzoni w magazynie polega przede wszystkim na zachowaniu szczelności i czystości magazynu, kontrolowaniu każdej nowej partii towaru, utrzymywaniu niskiej wilgotności surowców i powietrza, utrzymywaniu niskiej temperatury w magazynie niszczeniu zmiotków i opakowań oraz zachowaniu czystości.

Ptaki w magazynach

W niewłaściwie zabezpieczonych obiektach mogą pojawić się również ptaki takie jak między innymi gołębie i wróble, które z jednej strony będą wyjadać zawartość magazynu, a z drugiej strony będą zanieczyszczać magazyn swoimi odchodami.

Owady w magazynach

Poważne straty w magazynach powodują tez różne gatunki owadów w tym między innymi wołki zbożowe, omacnica spichrzanka, mklik daktylowiec i inne.

Metody fizyczne zwalczania szkodników

Najczęściej stosowaną fizyczna metodą niszczenia szkodników jest ogrzewanie ziaren i nasion do temperatury około 50 stopni Celsjusza przez około 50 minut.

Metody mechaniczne zwalczania szkodników

Metody mechaniczne polegają na zakładaniu różnego rodzaju potrzasków i pułapek

Metody chemiczne zwalczania szkodników

Metody chemiczne polegają na zwalczaniu szkodników przy pomocy różnego rodzaju trucizn. Ilość trucizn stosowanych w celu zwalczaniu szkodników jest bardzo duża. Zaliczamy do nich między innymi dwuchloroetan, mrówczan metylu, formalinę, związki arsenu, lindan, chloropikryne i związki arsenu.

Pleśnie 

Pleśnie mogą doprowadzić do samozagrzewania się ziarna. Pleśnie mogą rozwijać się jeżeli wilgotność ziarna przekroczy 16 %. Pleśnie sprawiają, że ziarno przestaje nadawać się do zjedzenia przez ludzi, zmienia zapach na stęchły oraz mogą doprowadzić do samo zagrzewania się ziarna. Grzybami najczęściej występującymi na ziarnie są pędzlak zielony, szara pleśń i kropidlak zielony. Wytwarzają one mykotoksyny. Mykotoksyny to trujące substancje wytwarzane przez grzyby. Walka z pleśniami jest wyjątkowo trudna ponieważ są one niezwykle powszechne, a ich zarodniki zawsze znajdują się w ziarnie. Podstawową metodą walki z pleśniami jest utrzymywanie niskiej wilgotności ziarna.







 

szkodniki magazynowe magazyn produkty żywnościowe zwalczanie szkodników magazynowych owady insekty prusaki Magazyny żywności żywności szkodniki magazynowe

Odkomarzanie - zwalczanie komarów

Komary z rodziny komarowatych (Culicidae) ponad 3tyś gatunków. Najczęściej spotykanym jest komar brzęczący (Culex pipiens). Więcej »

Osuszanie pomieszczeń

Jesli jestescie poszkodowani po zalaniu mieszkania lub budujecie wasz nowy dom, ale potrzebujecie przyspieszyć prace to osuszanie pomieszczenia pomoże! Więcej »

Zabiegi dezynfekcji

Dezynfekcja ma na celu eliminację różnych form drobnoustrojów chorobotwórczych przy pomocy zróżnicowanych metod. Więcej »

Karaczan wschodni

Karczany czują się najlepiej w temperaturze 25°C. Żyją one wtedy ponad pół roku. W ciągu całego życia samica jest w stanie złożyć nawet 10 kokonów. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »