Gryzonie

Obecność gryzoni w przedsiębiorstwach każdej branży stanowi wielki problem. Powodują one duże straty finansowe.zwalczanie myszy, zwalczanie szczurów,

Najpopularniejsze z występujących tam gryzoni to mysz domowa oraz szczur śniady. Są one wszystkożerne, potrafią przetrwać w tudnych warunkach. Walka z nimi nie jest łatwa, szczególnie w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. Mają tam nieograniczony dostęp do żywności, kryjówki oraz miejsce do gniazdowania.

Gryzonie są najbardziej aktywne tuż po zachodzie słońca oraz przed wschodem słońca, więc jeśli podejrzewamy ich obecność najlepiej jest szukać w ciągu dnia wszystkich charakterystycznych znaków ich obecności tj. odgłosy gryzienia, piski, nory, ścieżki. Przed przystąpieniem do walki z gryzoniami konieczna jest dokładna inspekcja budynku oraz jego otoczenia. Służy to określeniu miejsc aktywności szkodników i przede wszystkim zidentyfikowaniu ich.

Kolejnym krokiem jest wdrożenie integrowanej metody zwalczania szkodników IPM, na która składa się wiele skomplikowanych etapów. Należy pamiętać o szkodliwości wszystkich chemicznych preparatów stosowanych w tego typu zabiegach i ograniczać je do minimum.

Najlepiej jest stosować różne metody walki z gryzoniami jednocześnie, ponieważ walka chemiczna może okazać się niewystarczająca. 

Tagi: zwalczanie myszy, zwalczanie szczurów,

zwalczanie myszy zwalczanie szczurów deratyzacja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Gryzki - czym są, skąd się biorą i jak je zwalczyć

Gryzki znane również jako psotniki są rzędem drobnych owadów o prymitywnej budowie i delikatnym ciele. Gryzki są szare, ciemnobrązowe lub żółtawe. Gryzki są szare, ciemnobrązowe lub żółtawe. Jeśli więc zauważymy małe szare robaczki, małe brązowe robaczki lub małe zółte robaczki to bardzo możliwym jest, że zauważyliśmy gryzki. Więcej »

Zabezpiecznie budynku przed ptakami

Ptaki są poważnym problemem niemal we wszystkich miastach świata. Najbardziej kłopotliwe są gołębie. Wśród nich najliczniejszą grupę stanowią uciążliwe gołębie miejskie (Columbia Livia). Więcej »

Omacnica ryżanka (Corcyra cephalonica Staint)

Omacnica ryżanka ma od 14 do 27 milimetrów rozpiętości skrzydeł i od 7 do 10 milimetrów długości ciała. Przednie skrzydła omacnicy ryżanki są szare i wąskie. Więcej »

INSEKTPOL członkiem Polskiego Stowarzyszenia Mykologów Budownictwa

INSEKTPOL Tomasz Zawacki został członkiem Polskiego Stowarzyszenia Mykologów Budownictwa. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »