Gazowanie Zboża

Gazowanie zboża, fumigacja

Gazowanie zboża/ fumigacja

Gazowanie (fumigacja)  zboża, ziarna i silosów- inaczej zespół czynności mających na celu zwalczenie szkodliwych owadów zbożowych tj. wołek zbożowy, trojszyk itd.
Do procesu gazowania używane są tzw. fumiganty inaczej pestycydy, które w postaci gazu zabijają szkodniki. Są to m.in. fosforowodór ,
fluorek sulfurylu, dwutlenek węgla i bromek metylu ( w stanie wycofywania ze względu na negatywny wpływ na środowisko ).

Najczęściej stosowanym preparatem jest fosforowodór, który w procesie reakcji wydziela się z fosforku glinu oraz fosforku magnezu.
Gazowanie zboża należy przeprowadzać zgodnie ze standardową procedurą w celu zapewnienia maksymalnego bezpieczeństwa w następującej kolejności:


1.Inspekcja pomieszczeń przeznaczonych do gazowania ( cel: zaplanowanie pracy, potrzebnych materiałów, czasu i siły roboczej )
2.Uszczelnianie obiektu przeznaczonego do fumigacji ( techniki uszczelniania zależą od rodzaju obiektu, zazwyczaj wymagają pokrycia folią fumigacyjną. Przed rozpoczęciem prac należy ustawić strefy bezpieczeństwa oraz znaki ostrzegawcze )
3.Uwalnianie gazu i zamknięcie pomieszczeń ( pomieszczenie powinno być zamknięte dla wszystkich osób, które nie uczestniczą w pracach związanych z gazowaniem)
4.Monitorowanie gazowanego obiektu i pomiary stężenia gazu (Do pomiarów gazu dostępne jest następujące wyposażenie: mechaniczna pompka + rurki wskaźnikowe, szczególnie do fosforowodoru, czytniki elektrochemiczne, detektory fotojonizacyjne (PID).
5.Wietrzenie ( Odwietrzanie oznacza usuwanie gazu z gazowanego obiektu lub towaru aż do momentu, kiedy jego stężenie osiągnie najniższy poziom wykrywalności tj. 0.1-0.3 ppm )
6.Udostępnienie gazowanego obiektu ( pomieszczenie może zostać udostępnione jeżeli poziom gazu zostanie stwierdzony za bezpieczny, a to zostanie udokumentowane na pisemnym zaświadczeniu wystawionym przez kierującego fumigacją, a także wszystkie znaki ostrzegawcze zostaną usunięte)

Wykonujemy dezynsekcje profilaktyczną przed żniwami !

TAGI: Gazowanie zboża, Gazowanie silosów, gazowanie magazynów, dezynsekcja gazowa, Gaz do gazowania, Fumigacja ziarna,

 

Świadczymy usługi na terenie woj warmińsko mazurskiego,  mazowieckiego , kujawsko pomorskiego i pomorskiego

Augustów , Bartoszyce , Biała Piska , Braniewo , Dobre Miasto , Działdowo , Dzierzgoń , Ełk , Frombork , Giżycko , Gołdap , Górowo Iławeckie , Iława , Kętrzyn , Kolno , Łomża , Zambrów , Wysokie Mazowieckie , Grajewo , Gdańsk, Gdynia, Elbląg, Suwałki , Olsztynek , Orneta, Orzysz ,Ostrołęka ,Ostróda , Grudziądz, Sopot, Malbork, Tczew, Pasłęk , Pasym, Pieniężno, Pisz , Reszel , Ruciane-Nida , Sępopol , Susz , Szczytno , Suwałki ,Węgorzewo , Zalewo , Żuromin ,Sejny , Sokółka , Lidzbark , Lidzbark Warmiński , Lubawa , Augustów , Bartoszyce , Biała Piska , Braniewo , Dobre Miasto , Działdowo , Brodnica, Toruń, Wąbrzeźno, Dzierzgoń , Ełk , Frombork , Giżycko , Gołdap , Górowo Iławeckie , Iława , Kętrzyn , Kolno , Łomża , Zambrów , Wysokie Mazowieckie , Grajewo , Suwałki , Olsztynek , Orneta, Orzysz ,Ostrołęka ,Ostróda , Pasłęk , Pasym, Pieniężno, Pisz , Reszel , Ruciane-Nida Miłakowo , Miłomłyn ,Młynary, Lubawa , Chorzele , Ostrów Mazowiecka , Płońsk , Płock , Pułtusk , Wyszków , Ciechanów , Mława , Piecki ,Przasnysz, Mońki ,Morąg , Mrągowo , Nidzica , Nowe Miasto Lubawskie , Olecko , Olsztyn , Golub Dobrzyń, Warszawa, Garwolin, Włocławek, Łomianki, Malbork, 

 

 

 

gazowanie zboża gazowanie silosów gazowanie ziarna fumigacja silosów dezynsekcja gazowa dezynsekcja sektor rolniczy

Deratyzacja

Gryzonie są bardzo niebezpiecznymi szkodnikami, które generują znaczne straty finansowe. Dlatego ich monitoring jest ważny. Więcej »

Osuszanie ścian budynków

Wilgoć jest jednym z największych problemów na terenie budynków. Dziś, nowoczesne techniki osuszania pomagają przeprowadzić procedury sprawnie, szybko i nisko lub nawet bezinwazyjnie. Więcej »

Osa pospolita - podstawowe informacje

Każda osoba powinna zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat osy pospolitej i zagrożenia jakie ze sobą niesie. Więcej »

Sprzątanie po zmarłych

Po śmierci wytwarza się wiele groźnych patogenów oraz związków chemicznych (jad trupi), groźnych dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »