Odkażanie

Zabiegi dezynfekcji (odkażania) mają na celu wyeliminowanie jak największej ilości drobnoustrojów z dezynfekowanej powierzchni.

Zabiegi te można podzielić na dezynfekcję profilaktyczną oraz ogniskową. Pierwszą z dezynfekcji stosuje się w celach zapobiegawczych,zaś drugą stosujemy kiedy pojawił się już problem, a my chcemy go zlikwidować lub zapobiec jego dalszemu rozprzestrzenieniu się.

Do dezynfekcji stosujemy metody fizyczne (czyszczenie mechaniczne, para wodna, promieniowanie), chemiczne (wszelkiego rodzaju dezynfektanty) i termo-chemiczne (połączenie dezynfektantów z wysoką temperaturą). Dobór metody jest bardzo ważny i zależy od miejsca, w którym planujemy ten zabieg.

ozonowanie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Robaki w domu - rodzaje, wygląd, zwalczanie szkodników domowych

Robaki domowe to zwierzęta synantropijne czyli żyjące w środowisku silnie przekształconym przez człowieka. Jakie robaki zamieszkują nasze domy i jak się i pozbyć. Zwalczanie robaków w domu. Więcej »

Naścierwek rudonogi - czarny chrząszcz

Naścierwek rudonogi - chrząszcz czarny, występujący w domach, zakładach produkcyjnych i w obiektach użyteczności publicznej. Owad żerujący w serach, nasionach roślin oleistych i w wędlinach. Więcej »

INSEKTPOL podczas manewrów związanych z Ptasią Grypą.

Zespół Insektpolu opracował i przygotował program zabezpieczenia obiektów inwentarskich na wypadek epidemii Ptasiej Grypy. Więcej »

Osuszanie ścian budynków

Wilgoć jest jednym z największych problemów na terenie budynków. Dziś, nowoczesne techniki osuszania pomagają przeprowadzić procedury sprawnie, szybko i nisko lub nawet bezinwazyjnie. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »