Dezynfekcja

Dezynfekcje przeprowadza się w celu zapobiegania zakażeniu, a także, aby zniszczyć drobnoustroje chorobotwórcze i ich formy przetrwalnikowe.

Skuteczność dezynfekcji zależy od kilku czynników:

  • drobnoustrojów ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
  • środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
  • środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

Metody służące do dezynfekcji:

metody fizyczne

  • oczyszczanie mechaniczne ? zamiatanie i mycie obiektów i pomieszczeń
  • działanie wysoką temperatura ? używa się najczęściej do tego celu pary wodnej w temperaturze 100-105°C. Stosuje się ją w niskim ciśnieniu (0,5-0,45 atm.) do odkażania przedmiotów i odzieży, wyższym ciśnieniem odkaża się m. in. wyposażenie sanitarne.
  • Promieniowanie- do tego celu używa się promieni UV o długości fal 256 nm. niszczą one drobnoustroje w powietrzu, a także te na niezasłoniętych powierzchniach.  


Środki chemiczne ? znajdują zastosowanie w dezynfekcji w postaci:

  • roztworów (stosuje się do tego celu opryskiwacze ciśnieniowe i ULV)
  • emulsji (stosuje się do tego celu agregat natryskowy do bielenia (bielarki do wapna)
  • zawiesin (stosuje się do tego celu zamgławiacz termiczny lub elektryczny)

Aby dezynfekcja była skuteczna, środki odkażające powinny być w odpowiednich dawkach 
i stężeniu, dobrze rozprowadzone po danej powierzchni i działać przez określony czas oraz 
w odpowiednich temperaturach. Niektóre środki chemiczne nie działają w suchym środowisku, przy odkażaniu powietrza ważny jest stopień wilgotności.

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji:

  • czwartorzędowe sole amoniowe
  • alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
  • aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
  • związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
  • związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
  • związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
  • fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol)
  • utleniacze - nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany, np. nadmanganian potasu
  • tenzydy, np. mydła
  • kwasy i zasady.
chemia do dezynfekcji odkażanie metody dezynfekcji dezynfekcja oczyszczanie ochrona zdrowia ozonowanie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »