Ozonowanie
Co to jest ozon?? Alotropowa odmiana tlenu, który składa się z trójatomowych cząsteczek, ma właściwości biobójcze, nie trwałym i bardzo dobrze rozpuszcza się.
Gaz jest jednym z najsilniejszych utleniaczy występujących naturalnie w atmosferze, głównie powstaje w trakcie wyładowań atmosferycznych. Efektem naturalnego wytwarzania ozonu jest świeże powietrze, które poprawia samopoczucie u człowieka.
Do wytwarzania ozonu poza naturalnym środowiskiem stworzono urządzenie ? generator ozonu. Wytworzony ozon wchodzi w reakcje z związkami organicznymi tj. grzyby, pleśń, wirusy, bakterie, alergeny, roztocza, drobnoustroje niszcząc je całkowicie.
Ozon rozkłada się na cząsteczki tlenu, który neutralizuje związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi.
Ozonowanie należy do metod dezynfekcji ekologicznej, w której nie stosuje się środków chemicznych. Ozon jest jednym z najlepszych środków dezynfekcyjnych. Likwiduje bardzo szybko wirusy, bakterie, roztocza, alergeny a ponadto jest skuteczny w walce z nie przyjemnym zapachem. Po reakcji utleniania pozostawia czyste, świeże wolne od niebezpiecznych dla zdrowia związków otoczenie. Bakteriobójcze działanie ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3000 szybsze od działania chloru, przy nie wielkim stężeniu ozonu, w bardzo krótkim czasie niszczone są wszystkie niebezpieczne związki, zarówno te organiczne jak i nie organiczne.
Wyczuwalny zapach ozonu dla człowieka zaczyna się przy stężeniu 0,02-0,05ppm, dawka niebezpieczna, a zarazem dezynfekująca zaczyna się przy stężeniu 0,08 ppm. Im większe stężenie w obiekcie, które zostaje poddane dezynfekcji tym proces zwalczania jest krótszy.
Zastosowanie ozonu jest wszechstronne i nieograniczone, możemy go użyć w:
- gospodarstwach domowych
- gospodarstwach rolnych
- przemyśle
- usługach medycznych
- przetwórstwie spożywczym
- gastronomi i hotelarstwie
- transporcie
- zakładach komunalnych