Ozonowanie

Co to jest ozon?? Alotropowa odmiana tlenu, który składa się z trójatomowych cząsteczek, ma właściwości biobójcze, nie trwałym i bardzo dobrze rozpuszcza się.

Gaz jest jednym z najsilniejszych utleniaczy występujących naturalnie w atmosferze, głównie powstaje w trakcie wyładowań atmosferycznych. Efektem naturalnego wytwarzania ozonu jest świeże powietrze, które poprawia samopoczucie u człowieka.

Do wytwarzania ozonu poza naturalnym środowiskiem stworzono  urządzenie ? generator ozonu. Wytworzony ozon wchodzi w reakcje z związkami organicznymi tj. grzyby, pleśń, wirusy, bakterie, alergeny, roztocza, drobnoustroje niszcząc je całkowicie.
Ozon rozkłada się na cząsteczki tlenu, który neutralizuje związki chemiczne w wyniku łączenia się z nimi.

Ozonowanie należy do metod dezynfekcji ekologicznej, w której nie stosuje się środków chemicznych. Ozon jest jednym z najlepszych środków dezynfekcyjnych. Likwiduje bardzo szybko  wirusy, bakterie, roztocza, alergeny a ponadto jest skuteczny w walce z nie przyjemnym zapachem. Po  reakcji utleniania  pozostawia czyste, świeże wolne od niebezpiecznych dla zdrowia związków otoczenie. Bakteriobójcze działanie ozonu jest 50 razy skuteczniejsze i 3000 szybsze od działania chloru,  przy nie wielkim stężeniu ozonu, w bardzo krótkim czasie niszczone są wszystkie niebezpieczne związki,  zarówno te organiczne jak i nie organiczne.

Wyczuwalny zapach ozonu dla człowieka zaczyna się przy stężeniu 0,02-0,05ppm, dawka niebezpieczna, a zarazem dezynfekująca zaczyna się przy stężeniu 0,08 ppm. Im większe stężenie w obiekcie, które zostaje poddane dezynfekcji tym proces zwalczania jest krótszy.

Zastosowanie ozonu jest wszechstronne i nieograniczone, możemy go użyć w:

  • gospodarstwach domowych
  • gospodarstwach rolnych
  • przemyśle
  • usługach medycznych
  • przetwórstwie spożywczym
  • gastronomi i hotelarstwie
  • transporcie
  • zakładach komunalnych
ozon odkażanie ekologiczna dezynfekcja ozonowanie dezynfekcja oddodoryzacja ozonowanie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »