Mącznik młynarek

Mącznik młynarek (Tenebrio molitor)

Występowanie młynarka: można spotkać go na całym świece; w Polsce bardzo popularny szkodnik, opisywany jako pospolity

Wygląd: Mączniki sięgają długości od 12 do 16 mm. Są ciemnobrązowe, rzadziej czarne. Przedplecze pokryte jest fałdkami z zaokrąglimy bokami.. Mają one niedługie czułki a ich głowa jest jaśniejsza w stosunku do reszty ciała. U samców nogi wygięte w kształt łuku.

Zasiedlenie: Szkodnik ten nie jest przyzwyczajony do życia na wolności, więc bardzo rzadko można spotkać go w miejscach otwartych (np. w lasach czy na łąkach). Mącznik upodobał sobie życie w pomieszczeniach takich jak budynki gospodarcze, spiżarnie, piwnice, mieszkania, sklepy czy piekarnie. Najczęściej żerują na zbożach, otrębach i wyrobów gotowych z tychże produktów. Nieczęsto atakują pożywienie mięsne.

Okres lęgowy i czas pojawiania się: Po około dwóch tygodniach od kopulacji samica zaczyna składać jaja. W przeciągu całego życie jest w stanie złożyć ich nawet 500. Larwy początkowo mierzą od 2 do 3 mm. Podczas okresu larwalnego (około 12- 18 miesięcy) linieją one nawet 15 razy. Krótko przed przepoczwarczeniem larwy wychodząc, układają się w charakterystyczną literę ?J?. Proces ten trwa kilka dni. Im większa temperatura, tym szybciej następuje przerodzenie z larwy na poczwarkę (przy 15°C jest to okres około 30dni, natomiast przy 30°C jest to tylko około 5 dni).

Informacje dodatkowe: Mącznik ma bardzo dobrze rozwinięte skrzydła. Najczęściej można spotkać je wieczorami w domach, gdyż wlatują one do pomieszczeń, w których zapalone jest światło.

Szkody i ich zapobieganie: Jako szkodnik przynoszą one wiele strat. Są w stanie zniszczyć zarówno opakowania jak i ich zawartość. Pozostawiając po sobie kał również zanieczyszczają pożywienie. Aby się przed nimi zabezpieczyć należy często sprawdzać, czy owe szkodniki nie pojawiły się w mieszkaniach, magazynach itp.

TAGI: Mącznik młynarek, zwalczanie mącznika młynarka, Insektpol, gazowanie mącznika,

 

dezynsekcja

Dezynfekcja i antyseptyka

Dezynfekcja i antyseptyka to podobne zagadnienia jednak po dokładniejszym zapoznaniu się z właściwościami tych metod dostrzegamy różnice. Więcej »

Monitoring Gryzoni

Po raz pierwszy nietoksyczne bloczki pod nazwą ?Census Bait Blocks? wypuściła na rynek firma Zeneca w 1995 r. Od początku lat 2000. można u nas kupić ?Wabiwax?, Więcej »

Rozkruszki - Zwalczanie

Rozkruszek żeruje głównie na mąkach i suszach, zanieczyszcza je odchodami przez co produkty nie nadają się do spożycia. Dlatego zaleca się jego zwalczanie. Więcej »

Monitoring gryzoni na fermie drobiu

Myszy i szczury są wektorami wielu chorób oraz innych szkodników, których obecność na fermie drobiu nie jest mile widziana. Dlatego zwalczanie jest ważne. Więcej »

Sektor spożywczo - przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »